Nexus 7 fülhallgató kimenet javítás

Van nekem egy első generációs (2012-es) Nexus 7 tabletem, aminek mostanában a leggyakoribb felhasználása, hogy a napi ingázás közben filmeket nézek rajta. Nagyjából fél éve vettem észre, hogy a fülhallgató egyik oldala nem szól. Újraindítás vagy ki-be dugdosás után általában megjavult. Aztán már úgy sem.

Elkezdtem neten keresgélni, találtam egy megoldást: ha fektetve kézbe veszed a tablet és a két kezeddel megcsavarod (a bal tetejét előre, a jobb tetejét meg hátra – vagy fordítva), akkor szól. Ez működött, de baromi kényelmetlen tartani és nem kicsit aggasztó a kijelzőt csavargatni. Meg találtam ezt a linket, ami szerint valami a hangszórónál kikopik és zárlatos lesz. Kicsit szkeptikus voltam, mert nekem inkább kontakthibának tűnt, de kipróbáltam. Persze nem jött be.

Aztán a héten elegem lett belőle, megint szétszedtem a tabletet (ami egyébként elég egyszerű) és megnéztem, hogy mi mozog, ha csavarom. És megtaláltam! Az akkumulátor alatt megy el a szalagkábel, ami a hangszórókhoz, a fülhallgató és az USB csatlakozókhoz megy. Ezt a kábelt mozgatta a csavargatás hatására az akkumulátor. A kábel csatlakozója le van ragasztva, ezt megnyomkodtam, azonnal jó lett. És azóta is. Aztán felszedtem a ragasztót is, egy sima reteszes szalagkábel csatlakozó van alatta. Ez az:

Azóta kifogástalanul működik.