Commodore plus/4 + JiffyDOS + SD2IEC

A kedvenc plus/4-emhez is régóta szerettem volna már egy modern tárolót, ahol valamilyen flash alapú megoldással rettenet sok stuffot lehet tárolni. Egy plus/4 World-ön futó téma alapján az SD2IEC mellett döntöttem.

A választott eszköz egy SD2IEC firmware-t futtató, kinézetben közvetlenül a 264-es sorozathoz igazított megoldás (fekete szín, 264-es matrica, tápellátás a 264-es sorozat kazetta portjáról). A srác a fenti topicból közvetlenül elérhető, nagyon segítőkész (pl. kértem tőle, hogy lehessen közvetlenül SD-kártyáról firmware-t frissíteni - ez alapból tiltott - és szó nélkül olyan firmware-t fordított nekem, amiben ez engedélyezve van és a forrást is átküldte, kapcsolási rajzzal, leírással, mindennel - a leírást az eszköz mellé papíron is küldte).

Az SD2IEC ismeri a JiffyDOS protokollt, amivel a szabvány soros busz működése jelentősen felgyorsítható és szerencsére ez már plus/4-re is elérhető Jim Brain boltjából.

Megérkezett minden, jött a próba: nem működik. A JiffyDOS még csak-csak (legalábbis a gép elindul vele), de az egyetlen JiffyDOS eszközöm az SD2IEC, azzal viszont nem megy. Több óra próbálkozás után: C116 elő: azzal megy. :O

Végül arra a konklúzióra jutottam (aztán TLC megerősítette, hogy lehetséges a dolog), hogy én anno jó 20 évvel ezelőtt LED-eket forrasztottam a soros busz vonalaira, hogy lássam az állapotukat (pl. soros buszos I/O debughoz nagyon jó volt) és ez valószínűleg megborítja az időzítéseket.

Tegnap kipróbáltam, leforrasztottam a LED-eket a buszról: simán működik az egész. JiffyDOS-szal gyorsan is tölt (csak arra kell odafigyelni, hogy amikor az SD-kártyára mentem, akkor a .prg kiterjesztést vegyem le). Mondjuk fura a JiffyDOS, mert a LOAD parancs a 10-es eszközre (ez az SD2IEC) áll rá alapból (ez az első eszköz a buszon), a DLOAD viszont a 8-asra és folyamatosan ?DEVICE NOT PRESENT ERROR-t ad. A DIRECTORY viszont megint a 10-esre megy. Fura, de meg lehet szokni. Az viszont fáj, hogy kikapcsolja a képernyőt a betöltés során. :( Jó, valahol érthető, mert plus/4-en (értem ezalatt a teljes 264-es sorozatot) csak két módon lehet stabil órajelet előállítani: képernyő kikapcsolásával a TED badline-jai kiiktathatóak, akkor fixen double clock lesz, vagy a TED $FF13-as regiszterében át lehet kapcsolni fix single clockra, ami viszont ugye feleakkora tempó.

Ezzel a géppel már régebben is volt hasonló gondom, Krill remek loaderjét teszteltem és a 1571-el mindig eldobta a kapcsolatot, amíg egy picit le nem lassította az időzítéseket.

És ugyanilyen probléma volt az IEC-ATA-val is. Lehet, hogy most már az is menne?

Most örülök neki, nagyon királyul működik minden. Már csak azt kell megcsinálnom, hogy a saját fejlesztésű loaderem működjön SD2IEC-el is (KERNAL fallback). :)