Sony SmartWatch

Tudom, hogy nagyon régen nem írtam már. Nagy mondanivalóm nem volt mostanában, a kicsire meg ott a Fészbúk meg a Twitter.

Történt, hogy egyszer egy reggeli munkába utazás közben valahogyan bevillant, hogy milyen jó is lenne egy Androidot futtató óra. Utánanéztem az interneten (=eBay) és meglepetésemre kiderült, hogy van ilyen. Sőt, mi több, nem is nagyon gagyi, mert a Sony gyártja. Már a második generációnál jár (az első volt a LifeView), ezt pedig SmartWatch-nak hívják. Mástól nem találtam hasonlót. Elkezdtem nézegetni, tetszett a reklámja is, bár nagy konkrétumokat nem árul el:

Sokat gondolkoztam rajta, aztán végül Jézuskával egyeztettem és hozott nekem egyet Karácsonyra.

Próbálgattam, elsőre még a felébresztésével is küzdöttem sokat (kétszer kell megérinteni, hogy felébredjen és egyáltalán időt mutasson), míg rájöttem, hogy nem elég az érintés, mozgást is érzékel, tehát úgy kell megütögetni, hogy mozduljon is.

Nagyon tetszett, hogy mindenféle alkalmazások vannak rá, gyakorlatilag minden, ami elképzelhető. Ami fura volt, hogy a gyári háromféle óramegjelenítésen kívül mást nem nagyon találtam. A Google Play-en található óra alkalmazások mindegyike megemlíti, hogy oldjam fel a beépített órát és utána (widget-ként) mutatja a letöltöttet, mert a Sony nem enged közvetlenül órát programozni.

Nem sok időnek kellett eltelni, hogy a programozó énem felülkerekedjen és megkeressem az SDK-ját és elkezdjem olvasni a Getting started-et.

Már első olvasásra is furcsa volt néhány dolog, de nem tudtam rájönni, hogy mi. Aztán a neten keresgéltem mintákat és különböző blogbejegyzések alapján megvilágosodtam: az, hogy ez egy "okos" óra egy erős marketing túlzás.

Van óra funkciója, de párosított Androidot futtató készülék nélkül (és az oda letöltött vezérlő szoftvere nélkül) még az időt sem lehet beállítani.Utána persze, ha elveszti a kapcsolatot, akkor az óra azért működik tovább. De "csak" óraként. Ezen kívül igazából ez csak egy buta grafikus terminál. Van egy 128x128 pixeles kijelzője, ami 565-ös (16 bites) RGB színmodellel dolgozik. Ez érintésérzéken is, de a kijelző egy 3x3-as mátrixra van osztva, ezek érzékelik az érintést (de legalább kapacitív), több ponton is egyszerre (kettő biztos, de lehet, hogy többet is tud). Van benne egy közelség érzékelő (ez érzékeli a mozgást) és egy giroszkóp is, amivel az óra tájolását lehet kiolvasni. Ezeket az eseményeket küldi a telefon felé, amire az előállít valamilyen képet és azt visszaküldi megjelenítésre. Annyira még nem mélyedtem bele, lehet, hogy ez lehet nagyobb is, mint 128x128 pixel és a görgetést már le tudja kezelni magától is, de ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Nyilván ez az oka annak is, hogy az óra funkciót nem lehet lecserélni: a Sony magán az órán nem enged semmit futtatni, ezért ha elveszti a kapcsolatot a telefonnal, akkor felhasználói alkalmazás nem tud működni - még egy óra sem. A beépítettje viszont igen. Remélem, hogy azért ez (legalább egy témázhatósággal) változik a következő firmware verziókban. (Első csatlakoztatáskor pl. rögtön frissítette is az óra firmware-ét).

Összességében azért elégedett vagyok vele. Az árát mindenképpen megérte, főleg egy ilyen kütyübolondnak, mint én. :)

Rengeteg alkalmazás tölthető le hozzá. Tetszik az alkalmazások és a widgetek megoldása, a navigáció. A testreszabhatósága (milyen alkalmazásokat, milyen sorrendben akarok megjeleníteni, milyen értesítéseket kérek, stb.).

Az alapvető célt, amire én szerettem volna teljesíti: mutatja az időt :), nem kell kihalásznom a telefont a kabátom alól utazás közben, ha valaki hív vagy számot akarok léptetni a zenelejátszóban. És szerintem menő is. Meg még programozhatok is rá. :)