EPROM írás

Múltkor arckönyvön már említettem, hogy megírtam életem első EPROM-ját. (Persze elb@sztam nem lett jó). Sikerült rájönni a problémára, úgyhogy most megismételtem, közben néhány fotót is készítve. :)

A legnagyobb szenvedés az volt, hogy az EPROM-ot Commodore plus/4-be szántam, ehhez 16kbyte-os példányra volt szükségem. Persze a Vaterán néhány éve szerzett EPROM égető csomagban összesen egy ilyen volt, amit UV lámpa híján nem tudtam törölni, így az első rontott kísérlet után várakozni kényszerültem.

Aztán pénteken sikerült eljutni a Mikronikába, ami még mindig maga a Kánaán. :) Bementem, mondtam, hogy EPROM kellene. Milyen? 27C128. Mennyi? Mondjuk kettő (nem bíztam magamban :). És hozták raktárról. :)

Tegnap este aztán ismét összeraktam a cuccokat (sajna annyi helyem nincs, hogy mindig össze legyen állítva legalább 1 Commodore konfig). A legkönnyebben a 1571-es meghajtót tudtam elővenni, úgyhogy ezt rákötöttem egy régebbi PC-re XA1541 kábellel, majd rámásoltam az új írandó EPROM tartalmat. (Ezt már korábban idemásoltam).

Ezután elő a C128-at, 1571 átköt és az eBay-ről származó hong-kongi EasyCAP USB Video Grabber segítségével a laptopot kijelzőnek használva kezdődhetett a móka.

Így nézett ki a konfig:

C128 képernyő közelről (S-Video bemenetet használva):

Itt már C64 módban töltődik a Goliath EPROM-égető szoftvere (posztumusz hatalmas köszönet BitHunter - alias WhiteWolf kollégának, akinek honlapján megtaláltam a szükséges D64-et - Google első találatként):

Írás közben:

Itt van maga az író:

És itt már az összeszerelt plus/4 az új EPROM-mal (most már jó lett, de persze azt elfelejtettem lefotózni):

És egy saját gyártmányú RAM teszt a plus/4-en, hogy az Ő képe is látsszon:

Szerencsére ezúttal minden rendben ment. :)

Egy-két hét múlva pedig érkezik az olcsó EPROM-törlő (naná, hogy Hong-Kongból) és lehet a többi EPROM-ot is törölni. :)

 

Hozzászólások

Grat! Rég láttam ilyet, anno 80-as években igen gyakran írt apám eprom-ot, na persze nem saját cuccal :( I2C Eeprom az igazi lazaság, 5 alkatrész az író, 1 pillanat alatt megvan a művelet - na itt ezt el lehet felejteni :)