Tatabánya Carbonex KC - Pick Szeged: 30-32

Nagyon vártuk már a férfi NB I, a Budapest Bank Liga rájátszásának elődöntőjének második fordulóját. (Szép ez a magyar nyelv a sok birtokossal egymás után). Az első fordulóban a Tatabánya remek játékkal, egy góllal kikapott Szegeden, így most megvolt az esély, hogy hazai pályán nyerjünk, és akkor egy harmadik fordulóban Szegeden még bármi lehet.

Jó korán ki is mentünk a meccsre, mert hétfőtől lehetett ugyan kapni helyjegyeket, de délutánra már csak a 7. sorba volt. Ezért inkább nem helyre szóló jeggyel kimentünk korán, és kerestünk jobb helyet magunknak.

A mérkőzés (számunkra) álomszerűen kezdődött: szegedi kezdő gól után hamar ellépett a hazai csapat, majd a félidő közepén döntetlenig feljöttek a vendégek. Utána ismét rákapcsoltunk és félidőre ismét két gólos előnyünk volt.

A második félidőt megint jól kezdtük, de a közepére ismét feljött a Szeged. Itt egy kicsit fej-fej mellett haladtunk, de a sok sérülés és a fáradtság miatt a támadójáték akadozott, sok hibát vétettünk. A végén aztán két gólos vereség lett a vége, de nem a csapaton múlott, ők mindent megtettek.

Eddig voltam objektív. Nem szoktam a játékvezetéssel foglalkozni, mert azon nem nagyon lehet változtatni, de itt most muszáj. Nem tudom, hogy a tévében ez hogyan jött le, de abszolút kettős mérce szerint ténykedtek. Rengeteget kellett küzdeniük, hogy felhozzák a Szegedet döntetlenig. Aztán az utolsó 10 percben már tényleg jobbak voltak. Csak előtte volt 50 perc, ahol mindkét félidő derekán 4-5 gólos előnyből kellett visszahozni őket. :( Csak példaként említeném a passzív játék kérdését: a Szeged sokszor több, mint egy percig támadott, nálunk viszont volt olyan, hogy 15 másodperc után emelték a kezüket. Mjad a kapura lövés után fennmaradt a kezük. A következő lövés az oldalvonalon kívülre pattant a védőfalról, de a passzív játék maradt. Legalábbis érdekes egy kicsit.

Volt néhány "nézeteltérés" is a pályán, ott sem álltak a helyzet magaslatán. Pl. mérkőzés után hallottam, hogy Zubai "fekete majom"-nak nevezte Ivo Diazt. Talán nem kellene a magyar kézilabdának idáig süllyednie. :(

És akkor még a Szeged remek edzőjéről egy szót sem szóltam. És nem is akarok, nem tudom minősíteni. :(

Hozzászólások

Sokan írták különböző fórumokon, hogy bizony a szegedet nem kicsit segítették a játékvezetők. Én nem láttam a meccset, de az MKSZ maffia tevékenysége ebből is áll. Segíteni a körön belülieket. A passzív játék megítélése az egyik legnagyobb fegyver a játékvezetők eszköztárában. Tudom, mert jó párszor átéltem ilyet. A másik amikor az egyik oldalon minden faultos lövést tovább engednek, míg a másik oldalon a legkisebb fault esetén is visszaadják a labdát a támadóknak. A másik dolog: a passzív játék akkor szűnik, meg ha a labda a védekező csapathoz kerül, támadó lövése eltalálja a kaput vagy a kapus véd, illetve ha bármilyen progresszív büntetést (sárga lap, két perc, piros lap, végleges kiállítás) alkalmaznak a játékvezetők. Így az általad említett esetben (sáncról lepattanó labda) a szabályok értelmében marad a passzív játék.

Köszi a felvilágosítást, én csak nézem a kézilabdát, nem játszom, ennyire nem ismerem a szabályokat. "Kaput eltalálja" kifejezésbe beletartozik a kapufa is? Mert az is volt benne (vagy védett a kapus, már nem emlékszem, hogy melyik). :)

Igen, bele tartozik. A kapu felületét kell eltalálni. Ez lehet gól, kapu védés vagy kapufa.