Költözés blog.hu-ról Drupalra

Mivel nemrégiben elkezdtem komolyabban fejlesztgetni Android platformra (ez még önmagában nem indokolná, de komolyabb terveim is vannak vele), meg egyébként is milyen informatikus az a XXI. században, akinek nincs saját honlapja, ezért megvettem ezt a siz.hu domaint magamnak. Mivel én alapvetően Javaval foglalkozom, viszont ahhoz elég költséges, CMS-re meg szükség van, ezért nyilvánvaló volt, hogy valamilyen számomra teljesen ismeretlen PHP-s megoldás kellene, ami azért elég intelligens és bővíthető. Ismerősök tanácsai alapján a Drupal mellet döntöttem, viszont valamilyen módon a régi dolgaimat ide kell költöztetni.

Az egyetlen komolyabban költöztetendő tartalmam a régi blogom volt.

Ehhez kiexportáltam a blog.hu admin felületén a Beállítások:Import/Export alján levő Export gombra kattintva kiexportáltam WordPress formátumban a tartalmat. Ez a képek kivételével mindent visz magával.

Drupalhoz telepítettem a Migrate és a Wordpress migrate modulokat és megpróbáltam betölteni a letöltött XML-t. Persze a szóhasználatból már tudható, hogy nyilván nem ment. Hosszas szívás keresgélés és próbálkozás után belenéztem a forrásba, hogy hol dobja a hibaüzenetet (The uploaded file is not a valid WordPress export) és az látszott, hogy nem pont olyan XML-t várna, mint amit a blog.hu előállít.

Fogtam a Notepad++-t és nekiálltam átírni. Először is be kellett szúrni egy új XML taget a <channel> tag alá:

<wp:wxr_version>siz</wp:wxr_version>

Illetve megláttam, hogy van még egy változó, amit használ és nincs az XML-ben (erre mondjuk ellenőrzés nem volt, lehet, hogy nem is kell, de én betettem):

<wp:base_blog_url>http://siz512.blog.hu</wp:base_blog_url>

Ezek után az importálás többé-kevésbé sikeres volt, bár azért többször meg kellett ismételni

Az első, amit észrevettem, hogy a HTML formázások teljesen elvesztek. Át kellett állítani a szövegformátumot Filtered HTML-ről Full HTML-re. A következő kör a képek miatt volt: azok még mindig a blog.hu-ról jöttek. :(

Erre jobb megoldást hirtelen nem találtam, kézzel lementettem a blog.hu fájl-kezelőjéből az összes képet, feltöltöttem egy folderbe ide, az XML-ben lecseréltem az összes kép URL-t, majd újra feltöltöttem. Most látszólag jó. :)

Ennek ellenére még lehet, hogy lesz egy pár kör (ahogyan már volt is, mert a cimkék ugyan átjöttek, de nincsenek a blog-bejegyzésekhez rendelve.

Most itt tartok, még majd az itthoni Linux szerveremen található értékes tartalmat kell valamilyen formában áthúzni.

Comments

Orulok hogy el a blogod! Egy lelkes olvasod, aki szinten hasonlo eletpalyat futott be mint te.

Köszi! Szép lassan feltöltöm az oldalt, lenne mit írnom, de mostanában gyakorlatilag éjjel-nappal munka van. :(

Szia Siz! Remélem ezt nem hanyagolod el annyira mint a régit... :-)