Első Grundfos-Tatabánya nemzetközi kézilabda kupa

A hétvégén rendezték meg Tatabányán az első Grundfos-Tatabánya kézilabda kupát.

A rendezvény három napos volt, pénteken kezdődött és vasárnap este fejeződött be. Hat csapat vett részt:

  • Banik Karvina (cseh bajnok)
  • Bjerringbro-Silkeborg (dán harmadik)
  • Chambery Savoie (francia második, BL résztvevő)
  • TBV Lemgo (német hetedik, EHF kupa győztes)
  • Pick Szeged (magyar második)
  • Tatabánya Carbonex (magyar harmadik)

A csapatok két csoportba lettek sorsolva, az "A" csoport a Chambery-Lemgo-Pick Szeged hármasból, míg a "B" a Karvina, Silkeborg és Tatabánya összetételben mérkőzött meg.

Én minden meccsen részt vettem. :)

Első nap (2010.08.13 - péntek):

10:00 Pick Szeged - Chambery

Nagyon keményen kezdtek a csapatok, a Szeged játékán látszott, hogy még nincs teljesen összecsiszolódva. Ennek ellenére nagyon jól játszottak, a második félidő elejéig vezettek is. Majd a Chambery összekapta magát és a végén két góllal, 28-30-ra nyert.

12:00 Banik Karvina - Bjerringbro-Silkeborg

Nagyon gyors, kemény - időnként kifejezetten durva - játékkal indult a "B" csoport küzdelme, fantasztikus volt nézni is. A végén nem bírtak egymással a csapatok, 26-26-os döntetlen lett az eredmény.

16:30 Lemgo - Pick Szeged

Ez a szegediek aznapi második meccse volt, fáradtak voltak. A Lemgo ennek ellenére keményen hajtott az utolsó pillanatig. A végeredmény 33-25-ös Lemgo győzelem.

Ezzel eldőlt, hogy a Pick Szeged csapata (a papírformának megfelelően) csoportja utolsó helyezettjeként (de szépen helyt állva!) a szombati napot pihenéssel töltheti és csak vasárnap, az 5. - 6. helyért lép pályára.

18:30 Bjerringbro-Silkeborg – Tatabánya Carbonex KC

A hivatalos megnyitó után a nap utolsó mérkőzését játszotta a hazai csapat a már korábban egyet játszó Silkeborg ellen. A Silkeborg itt pihentette a korábbi meccs legjobbját, Fredrik Petersont, aki egy villámgyors jobb szélső. A Carbonexben pedig bemutatkoztak az új játékosok közül néhányan: Marinko Kekezovics, Pordán Bálint és Lele Ákos. Az előbbi kettő nagyon jól játszott, Ákosnál még elég sok a technikai hiba, de ez ilyen sok kihagyás után nem meglepő.

A csapatok végül nem bírtak egymással, annak ellenére, hogy félidőben még a Bányász vezetett 3 góllal, a Silkeborg átvette a vezetést, de az utolsó percben sikerült egyenlíteni, így 30-30-as döntetlen lett a vége.

Második nap (2010.08.14 - szombat):

10:00 Banik Karvina – Tatabánya Carbonex KC

A "B" csoport korábbi két döntetlenje után ez a meccs döntötte el, hogy mi lesz a sorrend. Hazai győzelem, vagy 26-26-nál több gólos döntetlen esetén a hazai csapat a csoport első helyezettje, a Silkeborg a második és a Karvina a harmadik. Cseh győzelem esetén (vagy kevés gólos döntetlennél) pedig Karvina-Silkeborg-Tatabánya lesz a sorrend.

A korai időpont ellenére nagyon jó mérkőzést játszottak a csapatok. Sokáig vezetett a hazai csapat, de a végére elfáradtak, így a cseh csapat még a vezetést is átvette. Az utolsó percben döntetlenre javítottak a hazaiak, de egy kapu előtti időn túli szabaddobás utat talált a sorfalat álló játékosok lába között és megpattanva, irányt változtatva a kapuba repült. Ezzel 29-28-ra a Karvina nyert, csoportelsőséget szerezve és a nap további részére pihenőt adva a Tatabányának.

12:00 Lemgo – Chambery

Az egyik legjobban várt mérkőzés volt ez, a két legerősebbnek tartott csapat között. Nagyon színvonalasan játszott mindkét csapat, egyáltalán nem lehetett érezni, hogy felkészülési mérkőzés, mindent beleadtak. 9-10-es félidő után végül 25-21-re tudott nyerni a Chambery, így csoportelsőséget szerezve. Ez egyben azt is jelentette számukra, hogy a következő mérkőzést is ők játszhatták.

Ezzel a csoportkörök véget értek, az eredmények:

"A" csoport:

  1. Chambery
  2. Lemgo
  3. Szeged

"B" csoport:

  1. Karvina
  2. Silkeborg
  3. Tatabánya

16:30 Chambery - Silkeborg

A franciák ereje elfogyott a nagyon kemény Lemgo elleni küzdelemben, így a Silkeborg magabiztosan, 26-20-ra győzött, meglepetésre elütve ezzel a döntőtől a Chambery-t. Ki kell emelnem a dánok kapusait, szenzációsan védtek.

A meccs érdekessége volt, hogy a Silkeborg csapata a hazai Tatabánya régebbi mezében játszott, valószínűleg azért, hogy a szintén fekete mezes Chambery játékosoktól könnyebb legyen megkülönböztetni.

18:30 Karvina - Lemgo

A Lemgo esélyt sem adva a cseheknek, parádés játékkal és 30-39-es győzelemmel mutatta be, hogy a német 7. helyezés mennyivel ér többet a cseh bajnoki címnél.

Harmadik nap (2010.08.15 - vasárnap):

A záró napon játszották a csapatok a helyosztókat, így délelőtt nem volt mérkőzés.

15:00 Szeged - Tatabánya

Két fáradt és sérülésekkel terhelt csapat hatalmas küzdelmét hozta az utolsó nap nyitómeccse. Szegedi oldalon sérült volt Katzircz Dávid, akinek az első meccs legelején meghúzódott a vádlija, valamint Vadkerti Attila, aki a hét közepén egy edzőmérkőzésen törte el hüvelykujját. Játszott viszont Lékai Máté, aki egy szintén edzésen szerzett fogsérülése ellenére játékra alkalmasnak találta magát. Tatabányai részről a tavalyi szezon sérültjei nem játszottak, valamint Melus Michal, akinek a térdét kellett műteni a szezon zárása után. Vállalta viszont a mérkőzést a derékproblémákkal küzdő Harsányi Gergely és a könyöksérüléssel küzdő Szente Gábor.

Mint mondtam, hatalmas, öldöklő küzdelem folyt a pályán. Debre Viktor edző próbált több lehetőséget kapni azoknak a játékosoknak, akik máskor kevesebb szerephez jutnak, így például Halász Máté alig játszott, viszont bemutatkozott Michal Holdos, a fiatal szlovák balátlövő. Sajnos Ivo Diaz és Harsányi Geri játékán is látszott, hogy nincsenek 100%-os állapotban, de a Tatabánya így is 23-25-re győzni tudott, így három mérkőzésből egy döntetlen, egy vereség és egy győzelemmel zárta a felkészülési tornát.

15:00 Chambery-Karvina

A Chambery 19-13-as első félidő után 33-30-as végeredménnyel, harmadik helyen zárta a tornát.

19:00 Lemgo - Silkeborg

A torna utolsó, döntő mérkőzését játszotta a német és a dán csapat. Nagyon keményen küzdöttek, az elején a Lemgo 4-1-re elhúzott, amit a dánok kemény küzdelemmel ledolgoztak. Pedig volt két perc, amikor kettős emberhátrányban játszottak, de ezt az időszakot is tudták egyetlen gólos hátránnyal zárni. A 23.-24. perc környékére aztán 12-12-es állás alakult ki, amit egy kb. 10 perces(!) gólcsend követett, ekkor brillírozot mindkét csapat kapusa.

A második félidő elején még pár percig tartott a gólcsend, de a dán csere kapus (Prost, aki korábban szerintem meggyőzőbben védett, mint társa, Linden) nem tudta annyira elkapni a fonalat, nem tudott akkora bravúrokat bemutatni most. Bár ebben annak is szerepe lehetett, hogy a dánok eddigre elfáradtak, mert messze erőn felül teljesítettek, így a védelmük is szétesett, valamint támadásban is nagyon sokat rontottak. Az 50. perc környékén már futni nem volt erejük, levegőt is alig kaptak. Így aztán nem meglepő a 27-21-es végeredmény, bár a Lemgo volt, amikor kilenc góllal is vezetett.

Így Ilyés Ferencék együttese, a TBV Lemgo nyerte az első Grundfos-Tatabánya kézilabda kupát:

Eredmények

Csapatok

  1. Lemgo
  2. Silkeborg
  3. Chambery
  4. Karvina
  5. Tatabánya
  6. Szeged

Gólkirály:

  • Glandorf Holger

Legjobb játékos:

  • Florian Kehrmann (Lemgo)

Legjobb kapus:

  • Niklas Landin (Silkeborg)

Különdíjak:

Hazai legjobb játékos:

  • Szente Gábor

Hazai gólkirály:

  • Marinko Kekezovics

Összességében nagyon magas színvonalú nemzetközi tornát láthattunk, minden tiszteletem a szervezőké, hogy ezt lehetővé tették, ráadásul ennyire kedvező áron (2.500Ft volt a három napos bérlet!). Az is jó volt, hogy láttuk, hogy a Tatabánya a nemzetközi csapatokkal szemben mennyire állja meg a helyét.

Ami viszont hiányosság és a jövőben javítani kell rajta, az az idegen nyelvű tájékoztatás. Például a végén az eredményhirdetésre a bemondó felkérte a csapatokat, hogy sorakozzanak fel a pályán, de ezt kizárólag magyarul tette meg, annak ellenére, hogy az egyetlen magyar csapat ekkorra már csak a hazai volt (a Szeged korábban, rögtön a mérkőzés után távozott, így az emléktáblát sem tudták átvenni).

Továbbá a mindenféle díjak átadását is csak magyarul konferálták fel. Bár volt egy-két mondat, amely angolul is elhangzott (pl. a győztes és a hivatalos díjazottak), de a különdíjak, valamint az elköszönés csak magyarul, annak ellenére, hogy ezek kifejezetten a külföldi csapatoknak szóltak!

Még egyszer, ezúton is gratulálok a résztvevőknek és a szervezőknek is.

Comments

Jó kis torna lehetett. A Szeged legyőzését láttam a TV-ben. szép eredmény, bajnokságban is meg kell ismételni!