DVD lejátszó

Úgy tűnik, hogy még nem ért véget a műszaki eszközeimet sújtó csapás: az előző hétvégén az asztali DVD lejátszóm hunyt el.

Mondjuk szegénynek van mentsége azért: Vanda játszott rajta szombat délután (Mackó testvér DVD-n található játékkal), aztán este már nem működött. Amikor a lemezt raktam volna el a helyére, akkor láttam, hogy szét van töredezve a közepén található lyuk pereme!

Túl kemény és éles a tokban a lemez tartója, valszeg a lemezzel is lehetett probléma, és ahogy betettük a lemezt, a lemez középen megrepedezett, és a felső réteg darabokban levált róla (mármint a cimke felőli réteg), de csak középen azon a részen, ahol a lejátszó "megfogja" a lemezt, hogy megpörgesse. Mivel ez eredeti Disney lemez, ezért ott a középső körben egy ezüst színű hologramos cimke van, aminek szintén levált néhány darabja. Na ezek a darabok valószínűleg a lejátszóba kerültek valahova. :(

Másnap szétszedtem (rég nem garanciális már, 2003-ban vettem, és 3 év gari volt rá), műanyagdarabokat találtam a lemezből, de a fémes cimkéből semmit. A hibajelenség egyébként az, hogy nem ismeri fel a lemezeket, mindenre azt mondja, hogy "no disc". Ránézésre minden rendben van belül, nem látható sérülés sehol, az olvasó fej is épnek látszik. Tisztító lemezzel is probálkoztam, eredménytelenül.

Ezek után másnap hirtelen felindulásból... na jó, igazából már régóta érlelődött a gondolat, csak vártam a megfelelő alkalmat :) . Szóval vettem egy komplett házimozit. Semmi extrára nem kell gondolni, az (egyik) legalapabb LG komplett 5.1-es házimozi. Még régebben gondolkoztam rajta, hogy veszek egy házimozi erősítőt, 5.1-es jó minőségű hangfalkészlettel, de a 200+ ezer Forintos ár mindig visszatartott. Ez meg azért nagyságrendekkel olcsóbb volt.

Másnap gyorsan fel is szereltem a hátsó hangfalakat is. Eddig nagyon jól szuperál, és nagyon kellemes tulajdonsága az előlapi USB port, ahonnan pl. DivX-eket lehet lejátszani. Teszteltem is, eddig semmivel semi tudtam zavarba hozni. Mindenféle formátumú feliratokat is tud mellé tolni, szal elégedett vagyok vele. :)

Ja, és ha esetleg valakinek kell egy régi DVD lejátszó, és úgy gondolja, hogy meg tudja javítani/javíttatni, az viheti. Samsung (talán DVD-E250) típusú. DVD-ket (mindenféle formátumot), VCD-t, SVCD-t, MP3-at, WMA-t tud. Mást nem. Van Scart, komponens, kompozit video kimenete, analóg, optikai és koax digitális hangkimenete. Első jelentkező viheti, tárolni nem tudom, hogy meddig fogom, lehet, hogy leadom valamelyik műszaki boltban. Elvileg nekik minden elektromos hulladékot át kell venni. Ja, a távirányítója kifogástalan, ha valakinek az kellene...