Commmodore billentyűzet javítás

Van egy dobozos C128-am (a lapos fajta), amire egyszer balfék módon ráejtettem egy REU-t, kb. 80 centi magasból, és a @ billentyűt remekül kitörte a helyéből. Kicsit morcos lettem, és Bithunter fórumán megkérdeztem, hogy van-e valami tipp, hogy hogyan lehet javítani. Azt mondták, hogy a C64C (ez a lapos változat) és a C128 billentyűzete mechanikusan azonos. Úgyhogy a Vaterán leütöttem 3db romos üres C64 házat billentyűzettel, mindösszesen 1Ft értékben. :)

Tegnap délután jutottam el a javításig. Szétszedtem a C128-at, kicsavaroztam a billentyűzet aljáról a nyáklapot (kb. 20 csavar tartotta). Így is még csak felemelni tudtam, mert ebben három olyan kapcsoló van, mint a Shift Lock volt a régebbi Commodore gépeken (mármint amit benyomsz és úgy marad).

Ezután szétborítottam az egyik C64-es billentyűzetet is. A házban szerencsére nem volt csavar, de a billentyűzet alján szintén kb. 20 apró csavar. Kiszedtem, kiműtöttem egy gombot, aztán jól meglepődtem, mert nem stimmelt, nem olyan volt az alakja, mint a C128-énak. :(

A C128-as billentyűje alján egy pici négyszög alakú profil volt (ilyen alakú a "sapka" szára). A C64 billentyű sapka alján meg kereszt alakú lyuk volt, ebbe ment a szára. Összeraktam a C64 billentyűzetet, majd utána megnéztem a másik kettőt is (ott már magát a billentyűzetet nem szedtem szét, csak egy billentyű-sapkát húztam le: az egyik ugyanolyan volt, mint az előző, a másik meg szintén kereszt alakú, de a szár végén pici bütykök voltak (oldalt), hogy be tudjon pattanni a helyére és stabilabban bent maradjon.

Itt egy picit azért elkeseredtem. Aztán eszembe jutott, hogy ha C64-ből ennyi féle van, akkor lehet, hogy más gépé is jó lehet. Előkotortam két plus/4 billentyűzetet, amiből rögtön az első az volt, ami a gyerekkoromban kapott első gépemről származott, csak a csatlakozó szalagkábele tönkrement, és egyszerűbb volt billentyűzetet cserélni, mint újat forrasztani rá. Na ez pontosan ugyanolyan volt, mint a C128. :)

Örülés, plus/4 billentyűzet szétszed (újabb kb. 20 apró csavar), billentyű kiszerel, tisztogatás, C128-asba beszerel. Ez se volt egyszerű: a @ kb. középen van, ide kellett csipesszel úgy beügyeskedni, hogy csak kb. 5-8 mm-es résre tudtam csak szétnyitni. :(

Mindegy, összeraktam, összecsavaroztam mindkettőt.

Aztán eszembe jutott, hogy van egy barna C64-em, aminek a CLR/HOME billentyűjét valami kretén egy C64C fehér R gombjára cserélte. Volt üres barna házam is :), kikaptam belőle a CLR/HOME-ot, a másikból meg a fehér R-t és megcseréltem őket. Szerencsére ez mindkettő az ugyanolyan típusú keresztes változat volt. :D

Örülés, aztán mindent visszacsomagolni. Ennyi.

Comments

Jokis c64ek es egyeb cbm termekek:) Nekem is van mindegyikbol jopar :) Most epp at kene koltoztetnem egy jobb allapotu kaszniba egyik c128at. Mert amiben most van az iszonyat megsargult sajnos.

Ja meg ez is erdekes dolog: retr0bright.wikispaces.com/