Amiga 1200+ACA1231/42 élesztése

A múlt hétvégén úgy döntöttem, hogy szakítok egy kis időt az IDE-s Amigáim rendbeszedésére. Elég sok idő elment rá, nem is sikerült maradéktalanul. :/

Az A600HD-nél ez csak annyi lett volna, hogy WinUAE alatt készítettem a tényleges HDD-nek megfelelő image fájlt és felhúztam rá (az egyébként floppyn is meglevő) 2.05-ös WorkBench-et. Pluszban még rátelepítettem néhány utility-t, amire szükség lehet egy gép használatánál: LHA, UnZip, SysInfo, CF kártyához driverek, DirectoryOpus, stb. Ezt egy 2,5" IDEUSB kábellel próbáltam volna kiírni a tényleges HDD-re. Azért csak próbáltam volna, mert ugyan a múltkoriban nagy nehezen találtam egy eszközt Windows alá, ami képes HDD-t akkor is kezelni, ha azon nincs PC partíciós tábla (Dubaron DiskImage) - szerencsére ez egy nagyon jó eszköz, jól műxik. (Tipp: Windows Vista és későbbi rendszereknél rendszergazda jogokkal kell futtatni, különben csak PC partíciókat van joga piszkálni).

Szóval ezzel a cuccal próbáltam meg másolni, de elment rá kb. egy órám és nem sikerült. A probléma az volt, hogy annyira régi a HDD, hogy nem tudta a geometriáját riportolni az ATA szabványnak megfelelően, így minden 0 bájtos méretűnek  látta. :( Egy idő után feladtam: majd az 1200-on keresztül rámásolok mindent, ami kell. Erre van egy PCMCIA SRAM kártyám, azzal simán megoldható.

Jött az A1200. Itt az alábbi feladatok voltak tervbe véve:

  1. Jelenlegi HDD tartalmának mentése PC-re
  2. Kickstart ROM csere 3.0-ról 3.1-re
  3. Preparált HDD tartalom másolása 3.1-es rendszerrel PC-ről HDD-re
  4. ACA1231/42 kártya install
  5. Örülés, sebességtesztek, stb.

Az első 3 (tulajdonképpen 4) ponttal semmi gond nem volt. Az ötödik volt kicsit problémás: nem indult el a gép. :/

Kártya kiszed: megy. :( Hm. Lehet, hogy a táp nem bírja? Sajnos Amiga 500 tápom nem volt kéznél, de azért elővettem a másik A600 tápot is: ugyanaz. :(

Lehúztam a vinyót, floppyt, mindent: ugyanaz. :(

Na jó. Írták, hogy lehet, hogy a több évtizedes szutyok lerakódik a bővítőport érintkezőin, akkor radírral meg kell tisztítani. Kártya ki, érintkezősor alsó oldal leradíroz. Próba: semmi. :/

Erős káromkodás után nekiálltam szétszedni teljesen a gépet, mert az alaplapon rajta volt az árnyékolólemez is, mint itt is látszik:

Szétszedés után az érintkezőket a másik oldalon is leradíroztam: ugyanúgy nem megy. :(

Kártya ki: úgy sem. :( Itt már megijedtem azért, hogy az egyetlen 1200-am elhunyt. Közben Vanda lányom erősen türelmetlenkedett, hogy menjünk már biciklizni, úgyhog hagytam mindent szétrobbantva és távoztunk.

Jónéhány órával később ott folytattam, ahol abbahagytam: az A1200-as alaplapon se kép, se hang. Próbáltam másik videókábelt is (RGB Scart helyett kompozit), semmi. Elővettem az A600-at is (újra), hátha a videókábel a gázos, de az működött.

Aztán valamiért ki kellett mennem a szobából és amikor visszaértem, látom, hogy a tévén ott a jól ismert "kérem a Workbench lemezt" animáció. Újabb próba után jöttem rá, hogy bootoláskor keresi az FDD-t és a HDD-t. Miután ezeket bedugtam egyből elindult minden. Juhé!

Visszatettem a kártyát is: azzal is működik!

Örülés, összeszerelés következett. Utána néhány villámteszt, de semmi komoly, ekkor már késő este volt. Azóta meg nem volt rá időm. Annyit tettem, hogy a startap-sequence-be betettem az ACATune hívását, hogy a kártya initje meglegyen (igazából csak a MapROM funkciót használom egyelőre). Itt egy SysInfo eredmény (később kipróbáltam DBurst ON-nal is, de azt elfelejtettem lefotózni, az kb. 200 ponttal több volt):

Meg még néhány kép a kártyáról:

Hozzászólások

Hát ez elég gyenge volt bazz.....

Mondhatni vérszegény!

Köszönöm szépen, hogy elolvastad. Minden vélemény számít!