Windows Vista Home Premium 32bit vs 4G RAM

Talán írtam már, hogy tavaly vettem 2x2G DDR2-800 RAM-ot a laptopomba. Az előtelepített Vista (32 bites Home Premium) persze nem látta a teljes 4G-t, de ezt tudtam előre. Ami meglepett, az az volt, hogy egyetlen bittel sem látott többet, mint anno a 2 gigából. :(

Hirtelen felindulásból feltettem egy Ubuntu Linuxot és azon nyomtam a Java fejlesztést, mert az látja a teljes 4 gigát (64 bites változat).

Ez teljesen jól használható is volt, bár néha zavart, hogy szakdolgozat írás közben újra kell bootolni, attól függően, hogy a Word kell vagy az Eclipse.

Aztán tegnap letöltöttem az utsó ideális munkanapomat, hétfőn már az új helyemen kezdek, ahol nem Java fejlesztéssel fogok foglalkozni. Úgyhogy este némi backup után a Linuxot letúrtam a gépről.

Azért a Java fejlesztés még kell, mert a szakdoga még nincs kész, úgyhogy elkezdtem azokat Vista alá visszatelepíteni. Éppen a MySQL-nél jártam, amit nem sikerült feltenni (illetve nem indul el a szolgáltatás). Ezért ki akartam nyírni a félkész telepítést, de valamiért nem szedte le a szolgáltatást. Rákerestem gugliban, aki azt mondta, hogy használjam az msconfig.exe-t.

Elindítottam, a szolgáltatás nem látszik benne. Viszont a rendszer indítás fülön találtam egy "Speciális beállítások" gombot. Kíváncsiságból rányomtam, és a megnyíló ablak jobb felső sarkában van egy checkbox "Maximális memória" felirattal, alá pedig beírva, hogy 2048. Fuck. :S

Kiszedtem a pipát, reboot, és most 3230 mega az elérhető RAM. Annak idején azért kezdtem el Linuxozni, mert hiányzott kb. 120-150 mega memória, ennyi swap-et használt a Windows.

Éljes a MicroSoft! :(

Egy kis angol nyelvű összefoglaló magyarul nem tudóknak:


My Fujitsu-Siemens Amilo Pa2548 came with 2GB RAM and Windows Vista Home Premium 32 bit from the factory. When I decided to upgrade the amount of memory to 4GB I was surprised (at least) to see that Windows still uses only 2GB. I knew that a 32bit system can't use the whole amount but this revelation shocked me.

Today (about a year later) I found that using msconfig.exe I can change the system startup parameters and under a special settings button there is a limit maximum memory checkbox and an entry field with 2048 set into it. After unchecking the checkbox and rebooting I can use 3230MB of RAM. Amazing.

(Sorry if the the buttons and/or the fields has a different name. My operating system is in hungarian language, I don't know the exact english labels)

Hozzászólások

öö... erről én tudtam :) Minden telepítésnél átállítom, meg a proci számár is :) Amúgy ha nem látszik az msconfigban, nézd meg a services.msc mögött. (ugyan úgy írd be a futtatás sorba).

Az új helyről meg majdnem megfeledkeztem :) Mesélj :P

Sokat nem tudok mesélni. Ma még semmi sem történt. Egyébként a 410-es cégnél vagyok és C-ről G-re migrálok. Ideiglenes munka, jó pénzért. :)