Tükörbe épített index

Pár hete volt egy cikk a Totalcaron, miszerint mennyire gáz dolog a tükörbe épített index, meg hogy mennyire nem látni ezeket.

Azóta készültem, hogy leellenőrzöm, amit írtak, mert a Focuson is így van.

Este csináltam egy képet a garázs előtt. Szerintem ez teljesen jól látszik, bár az tény, hogy a cikkben is azt írták, hogy este még elmegy. Az viszont abszolút nem helytálló, hogy oldalirányba csak néhány kósza foton jut, mert (itt ugyan nem látszik), de megnéztem és az izzók/ledek/akármilyen fényforrások ebben az indexben a tükör legvégén vannak, oldalt. Tehát inkább előre áll fenn ez a veszély, hogy csak néhány foton jut. Ott viszont ott az első irányjelző.

Ami viszont szerintem gáz és tényleg nehézzé teszi az észlelhetőséget: a fehér indexbúra, színezett fényforrás kombináció. Tudom, nekem a régi Focuson is ilyen volt (magam cseréltem :) ), ezen is így van. Pont akkor vettem észre, amikor a régin kicseréltem az irányjelzőt a fehérre: valahogy a narancssárga búrával sokkal élesebb, észrevehetőbb volt a fénye.

Ami meg még rosszabb: a fényszórótestbe integrált irányjelző. A fényszóró fénye simán elnyomja az irányjelzőét és egyáltalán nem látni. Erről már írtam egy Audi kapcsán, hogy ott milyen okos megoldás, hogy a ledsort félfényerőre csökkenti, amikor villog az index. Az okos dolog, és tényleg megkönnyíti a láthatóságot!

Persze a Focuson is ilyen fényszóróba integrált irányjelző van...

Comments

Nekem is a halalom mikor a dizajn miatt nem latom hogy hol az index, meg neha szembejon olyan kocsi hogy annyira agyon van csicsazva hogy azt se tudom hogy lessem hogy indexel e.